VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Cainii infometati - cruzime asupra animalelor si un risc pentru bucuresteni

2013-05-14

 Fundatia VIER PFOTEN respinge categoric noua propunere a Primariei Capitalei de a amenda persoanele care hranesc cainii fara stapan. Organizatia avertizeaza ca adoptarea acestei hotarari va crea efectul invers celui dorit de intiatorii sai, avand in vedere ca nivelul de agresivitate creste in cazul animalelor infometate. VIER PFOTEN face apel catre Consiliul General al Primariei Capitalei sa respinga aceasta propunere cu efecte de necontrolat.

 Noua prevedere a proiectului pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor din Municipiul Bucuresti este menita sa creeze intr-un interval relativ scurt de timp o situatie cu potential exploziv la nivelul Capitalei: zeci de mii de caini infometati, cu agresivitate crescuta, aflati in cautarea unor surse de hrana.

 

”Ca și in cazul oamenilor, infometarea creeaza o stare de stres, panica si agitatie. Animalele vor cauta orice sursa de hrana, actionand instinctiv. Nu am dori sa ne trezim in fata unei situatii de necontrolat, in care numarul oamenilor agresati sa creasca dramatic”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

 

Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) se contrazice prin introducerea acestei noi prevederi, intrucat acelasi proiect prevede, intr-unul din articole, ca ASPA trebuie sa sterilizeze cainii fara stapan si sa ii returneze in locul din care au fost luaţi. In acest caz, cu buna stiinta, ASPA ar returna animale in zone din care a eliminat teoretic orice sursa de hrana. Acest lucru constituie un abuz asupra animalelor, potrivit legislatiei in vigoare.

 

Hotararea ar incalca legea privind ratificarea Conventiei Europene pentru Protectia Animalelor  nr. 60/2004, precum si articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit caruia „Statele membre ale UE vor trata cu toata atentia cerintele de bunastare a animalelor, avand in vedere ca acestea sunt fiinte simtitoare si au nevoi specifice”, si legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004, modificata prin legea 9/2008. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate in grija omului trebuie sa li se asigure conditiile minime de bunastare.

 

Consideram ca eforturile Primariei ar trebui sa se indrepte catre stoparea inmultirii cainilor fara stapan, prin sterilizarea lor rapida si in numar cat mai mare, precum si prin prevenirea abandonului.  Pana in prezent, nu a existat nici un dosar penal pentru abandonarea unui animal, desi, de 5 ani, legea considera acest lucru drept o infractiune.

 

„Propunerea este menita totodata sa dea nastere unor abuzuri  deoarece prinderea si pedepsirea <vinovatilor> va depinde de bunavointa vecinilor, care vor semnala sau nu politiei prezenta unui castron <suspect> in fata blocului. Mai mult, cine si cu ce dovezi stabileste ca hrana are ca destinatar un caine fara stapan si nu un alt animal?”, spune dr Anca Tomescu, coordonator proiect Animale fara Stapan VIER PFOTEN.

 

Fundatia VIER PFOTEN isi exprima increderea ca membrii CGMB vor respinge aceasta propunere atunci cand vor vota modificarile aduse Hotararii nr. 243/200. In caz contrar, VIER PFOTEN va incepe demersurile in instanta in vederea anularii acestui act normativ.


print