VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Cai

2012-05-02

© VIER PFOTEN

Rezervaţia Biosferei

Delta Dunării este singura deltă din lume declarată Rezervaţie a Biosferei şi a doua Zonă Umedă ca mărime din Europa. Pădurea Letea este situată în nord-estul Deltei Dunării. Această bucată de pământ are o suprafaţă de 2.825 de hectare, fiind binecunoscută şi protejată pentru rarele sale specii de plante.

Delta Dunării, care a fost declarată zonă inclusă în patrimoniul mondial, a primit recunoaşterea internaţională ca Rezervaţie a Biosferei în anul 1990, prin intermediul programului UNESCO “Omul şi Biosfera”. Delta Dunării este cea mai veche rezervaţie naturală din România, având acest statut confirmat încă din 1938.


Cai sălbatici în Pădurea Letea - cum?

Documente istorice arată că, în urmă cu peste 700 de ani, ”strămoșii” cailor de astăzi au fost aduşi de tătari în timpul Marii Migraţii din sec. al XIII-lea. Caii lăsaţi liberi în stepa Buceagului, din sudul Basarabiei, s-au adaptat şi şi-au găsit adăpost în nordul Deltei Dunării. Aici, în decursul secolelor următoare, au avut loc încrucişări cu alte rase aduse ulterior.

După 1989, când cooperativele agricole din zonă au fost desființate, numeroși cai au fost înapoiaţi locuitorilor din regiune, iar aceştia i-au lăsat să pască liberi pe teritoriul Grindului Letea. Aceste circumstanţe au dus la o creştere semnificativă a numărului lor.

Pe măsură ce populaţia de cabaline creştea din ce în ce mai mult, caii au fost nevoiţi să caute noi surse de hrană. O parte dintre ei au intrat în zona strict protejată a pădurii, deteriorând coaja copacilor şi hrănindu-se cu specii rare de plante. Estimările specialiştilor arată că, până în anul 2011, în zona respectivă trăiau în jur de 1.000 de cai. Autorităţile şi specialiştii de mediu au decis să acţioneze şi au ajuns la cea mai la îndemână „rezolvare”: uciderea cailor, fără a încerca găsirea unei soluţii reale şi sustenabile.


Protejaţi caii!

VIER PFOTEN a acţionat imediat. În urma numeroaselor discuţii şi întâlniri cu autorităţile responsabile, trimiterea cailor la abator a fost, într-un final, oprită. În cooperare cu autorităţile centrale şi locale, VIER PFOTEN a reuşit să ajungă la un acord pentru crearea unui plan de acţiune având ca scop salvarea cailor sălbatici.

  • Deoarece înmulţirea necontrolată a cailor poate duce la deteriorarea habitatului acestora şi luând în considerare faptul că resursele sunt limitate, VIER PFOTEN derulează un program de management al reproducerii*.
  • Echipa de veterinari  VIER PFOTEN ajută animalele rănite sau bolnave.
  • În perioadele în care este nevoie, în special iarna, VIER PFOTEN furnizează hrană suplimentară animalelor, protejând astfel atât animalele, cât şi Pădurea Letea.
  • La cererea VIER PFOTEN, un institut naţional acreditat a întocmit un studiu pentru a măsura impactul real al cailor asupra habitatului, studiu în urma căruia s-a evidenţiat necesitatea implementării unui program de control al reproducţiei.

*Este vorba despre un vaccin imunocontraceptiv, care blochează fertilitatea iepelor. Această metodă rapidă şi non-traumatică este singura recomandată de către oamenii de ştiinţă, fiind folosită la nivel internaţional, acolo unde există cazuri de suprapopulare ecvină.


Obiectivele VIER PFOTEN

Organizaţia doreşte să implice şi autorităţile în acest proiect, care să garanteze păstrarea biodiversităţii unice a Deltei Dunării, din care fac parte şi aceste cabaline fascinante, ale căror viaţă şi bunăstare VIER PFOTEN le va proteja în continuare.

 

VIER PFOTEN este o organizaţie internaţională de protecţia animalelor care desfăşoară proiecte cu ţinte foarte clare şi campanii pe termen lung, pentru a le oferi acestora respectul cuvenit şi o viaţă fără suferinţă. Eforturile şi munca organizaţiei se bazează pe cercetări confirmate şi pe competențe ştiinţifice, precum şi pe lobby politic şi legislativ la nivel naţional și internaţiona


print