VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Rezervatie ursi - Harghita

2012-10-22

Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani– VIER PFOTEN pune bazele unei vieti in libertate

VIER PFOTEN a initiat un proiect unic de protejare a ursilor intr-o zona izolata rurala din nord-estul Romaniei, numit „Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani”. De acum incolo, puii de urs orfani vor fi crescuti fara influenta umana in Harghita, pentru a fi eliberati in salbaticie cand ajung la varsta maturitatii. Pana acum, zeci ursi au fost deja integrati in acest proiect.© FOUR PAWS International

Programul in trei etape pentru reintegrarea animalelor in salbaticie

Obiectivul nostru este de a reintegra in salbaticie puii orfani de urs pana cel mai tarziu a doua hibernare. Pentru a-i ajuta sa faca acest pas important, este nevoie de un program in mai multe etape, adaptat la nevoile fiecarui urs, pentru a-i putea reintegra cu succes in salbaticie. Expertii Centrului desfasoara acest program in trei etape:© VIER PFOTEN/Leonard Bereczy

Carantina: Dupa ce un pui de urs ajunge in tabara, el este plasat in carantina intre 3 si 10 zile, timp in care poate fi examinat si observat in timp ce echipa asteapta raportul examinarii veterinarului.

Mediul natural: Dupa un interval scurt de observare sub carantina si daca raportul medical nu releva boli, ursul este mutat intr-un tarc natural, mult mai mare. Acolo puiul de urs poate avea acelasi comportament precum in salbaticie.


Pregatirea: Expertul face, daca e necesar, excursii de cateva zile cu ursul sau se concentreaza doar pe observarea lui, in functie de situatie. Programul de pregatire presupune reguli si directive stricte pentru a garanta ca puii de urs nu se vor obisnui cu oamenii; ei intra in contact cu o singura persoana (careia ii este absolut interzis sa vorbeasca si sa hraneasca animalele din mana).  Aceasta este singura cale de a garanta un viitor in libertate pentru ursi.

 

Echipati cu un transmitator care permite VIER PFOTEN sa-i urmareasca, ursii sunt eliberati in salbaticie. Acest lucru se intampla aproximativ in jurul perioadei cand in mod natural mama l-ar abandona, si cand tinerele animale ar fi pregatite sa-si inceapa viata in mod independent.

Aceasta este singura cale de a garanta un viitor in libertate pentru ursi. Echipati cu un transmitator care permite VIER PFOTEN sa-i urmareasca, ursii sunt eliberati in salbaticie.


Acest lucru se intampla aproximativ in jurul perioadei cand in mod natural mama l-ar abandona, si cand tinerele animale ar fi pregatite sa-si inceapa viata in mod independent.


Populatia de ursi care traieste in muntii Carpati si in Transilvania este estimata la 5000 de exemplare. Dar populatia de ursi bruni din Romania este amenintata zilnic de braconieri si prin deteriorarea habitatului ursilor. Interventia umana, fie ca ne referim la braconieri sau la reducerea habitatului ursilor prin constructii, a ucis sau indepartat multi ursi, de cele mai multe ori adulti, din padure. Puii de urs au nevoie de mamele lor pentru a supravietui si devin orfani de cele mai multe ori din cauza interventiei umane decat din cauze naturale.

Daca se intampla ca oamenii sa se intalneasca cu un astfel de pui de urs, soarta lui este pecetluita; isi va petrece viata intr-o gradina zoologica, circ sau in captivitate privata, astfel traindu-si tot restul vietii ca prizonier.


print